50 Fenchurch Street to incorporate extensive vertical landscaping

50 Fenchurch Street to incorporate extensive vertical landscaping

50 Fenchurch Street to incorporate extensive vertical landscaping

The Clothworkers’ Company has submitted proposals for 50 Fenchurch Street, a new City of London development designed by Eric Parry Architects.
 
The proposal for the new scheme includes a new office building, replacement Livery Hall for The Clothworkers’ Company, public roof garden and winter garden and a significant new public realm situated around a restored Grade I church tower.
 
The development will provide over 3,000 sq m of new public space, with a generous new public realm of approximately 1,500 sq m area at ground level. At Level 10 there is a 360-degree public viewing experience, allowing visitors to arrive at a large terrace with spectacular vistas over London. Level 10 also provides a double-height winter garden, which the public can access throughout the year. 50 Fenchurch Street will be the first building of this scale to incorporate extensive vertical landscaping in the City of London.
 
The proposed scheme will improve two listed buildings. The Grade I listed Tower of All Hallows Staining will be set within a new street level public realm. The Grade II Lambe’s Chapel Crypt will become publicly accessible.
 
The innovative external design significantly enhances the environmental performance of the façade. The façade includes bespoke ceramic cladding at ground, a seamless glazed podium level and a crafted glass detail on
the upper levels. This when combined with the vertical landscaping creates a unique building for the City skyline.
Eric Parry of Eric Parry Architects has commented :
“The design journey of this urban proposition has been one of the most remarkable alignments between commerce, culture and the public realm that I have experienced”.
 
Clerk of The Clothworkers’ Company, Jocelyn Stuart-Grumbar, has said:
“We are excited about this bold proposal, and particularly about the evolution of Clothworkers’ Hall. The project is part of our strategy for investing in the future of The Company and The Foundation here in the City of London, and offers us an opportunity to maximise our assets and increase our charitable impact.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: